Zapečené volská oka

suroviny
2 ks vejce1 ks (hrudka) mozarella
1 lžičku na zapečení máslo
bazalka
sůl
postup
Bílkovinné jídla někdo jí na snídani, někdo na večeři. Výběr sýra nechám na vás, hodí se jakýkoliv, který se tepelnou úpravou dostatečně roztaje, tudíž je vhodný na zapékání. Budeme potřebovat malé zapékací misky, do kterých se vejde alespoň jedno volské oko s trochou sýra. Troubu zapneme na 180 ° C, aby se řádně vyhřála. Dá se zapékat iv mikrovlnce, ale já to nedoporučuji, vůbec nejsem její zastánce. Hrudku mozarelly nakrájíme na co nejtenčí plátky a polovinou vysteleme spodek zapékací misky, kterou jsme předtím vymazali máslem.
Na sýr vyklepneme vajíčka, je vhodné, pokud žloutky zůstanou vcelku, mě jedno neposlechli :-) Vajíčka osolíme dle chuti.
Zakryjeme zbylými plátky sýra, posypeme nasekanými bylinkami, kdo co má rád, mně se sem hodila bazalka. Navrch poklademe maličké kousky másla.
Šoupnu do vyhřáté trouby a zapékáme asi 20-30 minut nezakryté. Kdo má rád tekuté žloutku, nechá ten kratší čas, mně se žloutky po 30 minutách pěkně upekli natvrdo. Během pečení se mi dost nadouval sýr, z obavy, že vyteče, podložila jsem pod misku plech s alobalem.
Sýr pěkně chytil barvu, jídlo máme hotové. Podáváme se zeleninou, topinkami, pečivem, nebo klidně i bez :-)




