Cuketový chléb

Ingredience
- 1 cuketa o váze asi 350 g
- 2 lžičky soli
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 350 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
Postup přípravy
1. Cukety nastrouháme nahrubo, posypeme lžičkou soli a necháme asi 20 minut vypotit. Potom přebytečnou vodu vyždímáme.
2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nahrubo. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a na něm zpěníme cibuli dozlatova, potom přidáme česnek, nakonec cuketu a společně restujeme asi 2 minuty. Necháme vychladnout.
3. Do mísy nasypeme asi dvě třetiny mouky, přidáme droždí, olej, sůl a vychladlou cuketu. Vše promícháme a doprostřed nalijeme 125 ml vlažné vody. Znovu promícháme a vytvoříme těsto.
4. To potom přeneseme na pomoučený vál a hněteme rukama asi 10 minut. Postupně přisypáváme zbylou mouku, pokud je potřeba, můžeme přisypat i trochu víc.
5. Z těsta vytvarujeme bochník a přeneseme ho na plech vymazaný olejem. Bochník přikryjeme potravinovou fólií potřenou olejem a necháme kynout na teplém místě asi 30 minut. Těsto potom potřeme vodou a posypeme hrubou solí a dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Takto pečeme 10 minut, potom troubu stáhneme na 170 °C a pečeme dalších 30 minut. Před krájením necháme chléb vychladnout.



