Cuketová sekaná se zeleninou

Suroviny
600 g mladé cukety,200 g mrkve,150 g celeru,200 g tvrdého sýra(Eidam Gouda aj),300 g uzeniny(klobása,salám,uzené aj)100 ml dětské krupičky,100 ml strouhanky,50 ml oleje,1 prášek do pečiva,3 vejce,3 větší stroužky česneku podle chuti můžeme dát víc,1 větší cibuli,2 hrsti nakrájené zelené natě z lahůdkové cibule,2 lžičky drceného kmínu,1 lžíci sušené majoránky,sůlmmletý pepř podle potřeby pokud máme čerstvý libeček dáme 2 lžíce nadrobno nakrájené hotuk na vymazání a krupičku nebo strouhanku na vysypání plechu nebo zapékací formyPostup přípravy receptu
Cuketu důkladně umyjeme, nastrouháme na hrubém struhadle, mírně osolíme, promícháme a necháme 10 minut vypotit. Poté pořádně vymačkáme puštěnou tekutinu.
Očištěnou mrkev a celer nastrouháme společně se sýrem a uzeninou na hrubém a česnek na jemném struhadle. Promícháme s cuketou, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli i všechny zbývající suroviny a opět důkladně promícháme.
Směs přemístíme do vymazané a vysypané zapékací nádoby a v předehřáté troubě pečeme cca 40-50 minut do zlatavé barvy. Zapíchnutím špejle vyzkoušíme, je-li upečeno. Pokud se těsto na špejli nelepí, máme hotovo.
Můžeme podávat teplé i studené.
Poznámka
Doba pečení je orientační, záleží na typu trouby a také na výšce cuketového těsta. Pekla jsem v zapékací míse o rozměrech 27x18x5.
Pokud použijeme mladou cuketu, není třeba ji loupat, ani odstraňovat vnitřek s jadérky.
Kdo nemůže, nebo nemá rád uzeninu, může nahradit na cibulce podušenými hříbky.





